عوارض خروج از کشور

 

یکی از اقداماتی که پیش از انجام سفرهای خارجی باید انجام دهید، پرداخت عوارض خروج از کشور است. پرداخت عوارض قبل از سفرهای خارجی سوالات مختلفی را در ذهن هر مسافری ایجاد می‌کند. اگر بلیط هواپیما خارجی خود را به مقاصد مختلف گردشگری، زیارتی، سیاحتی و... خریده‌اید و قصد پرداخت عوارض را دارید، این مطلب کامل‌ترین اطلاعات را در اختیارتان خواهد گذاشت.

عوارض خروج از کشور  (Departure Tax)، مبلغی است که تمام مسافران باید قبل از خارج شدن از مرز پرداخت کنند. نکته‌ای که باید به آن توجه کنید این است که قانون پرداخت عوارض خروج از کشور از سال 1364 در ایران به اجرا درآمده اما از سال 1398، این عوارض با نام مالیات خروج از کشور از مسافران دریافت می‌شود. مبلغ این عوارض به طور مستقیم به حساب دولت واریز می‌شود و بخش کوچکی از آن به سازمان گردشگری اختصاص دارد.

همچنین ذکر این نکته ضروری است که عوارض خروج از ایران تنها برای سفرهای هوایی نیست، بلکه کسانی که قصد سفر از طریق راه‌های زمینی و دریایی را دارند نیز ملزم به پرداخت این مبلغ هستند.

توجه داشته باشید که پرداخت عوارض خروج از کشور باید قبل از اقدام برای دریافت ارز مسافرتی انجام شود. ارائه برگه پرینت شده عوارض خروج از کشور یکی از مدارک مهم برای گرفتن ارز مسافرتی  است. لازم به ذکر است چنانچه برای سفرهای خارجی خود نیازمند دریافت ویزا هستید، خدمات ویزا را می‌توانید از طریق فلای‌تودی دریافت کنید.

در ادامه به سوالات احتمالی در مورد برنامه پرداخت عوارض خروج از کشور، طریقه پرداخت عوارض خروج از کشور، نرخ عوارض، زمان پرداخت، مدارک لازم، قوانین پرداخت عوارض و سوالاتی از این قبیل پاسخ خواهیم داد.

جدول عوارض خروج از کشور سال 1403

برای اینکه بدانید عوارض خروج از کشور چقدر است می‌توانید نگاهی به جدول زیر بیندازید. مبلغ عوارض خروج از کشور در سال 1403 به شرح زیر است:

مبلغ عوارض خروج از کشور سال 1403 (به ریال)
نوع مسافر سفر اول سفر دوم سفر سوم نوع مرز
مسافر عادی 5.200.000 7.800.000 10.400.000 تمامی مرزها (هوایی، زمینی، دریایی)
زائرین حج عمره و تمتع 1.720.000 1.720.000 1.720.000 تمامی مرزها (هوایی، زمینی، دریایی)
زائرین عتبات عالیات
450.000
150.000
450.000
150.000
450.000
15.000
مرز هوایی 
مرز زمینی و دریایی 
مرزنشینان
750.000
250.000
6.000.000
6.000.000
8.000.000
8.000.000
مرز هوایی 
مرز زمینی و دریایی 
ورزشکاران تیم‌ های ملی با مجوز وزارت ورزش و جوانان 2.640.000 2.640.000 2.640.000 تمامی مرزها (هوایی، زمینی، دریایی)

مبلغ عوارض خروج از کشور سال 1403 نسبت به سال گذشته برای سفر اول 30 درصد افزایش داشته است. برای سفر دوم، 50 درصد و برای سفر سوم و بیشتر، 100 درصد افزایش داشته است.

چگونه عوارض خروج از کشور را اینترنتی پرداخت کنیم؟

آسان ترین روش پرداخت عوارض خروج کشور به صورت اینترنتی استفاده از سامانه سداد است. این سامانه ویژه پرداخت عوارض برای سفرهای خارجی محسوب می‌شود. علاوه بر این می‌توانید از برخی اپلیکیشن های پرداخت عوارض خروج مانند بله و ایوا هم استفاده کنید. در ادامه درباره روش های پرداخت عوارض سفر توضیحاتی بیشتر در اختیارتان قرار دادیم.

روش‌ های پرداخت عوارض خروج از کشور

در ادامه نحوه پرداخت عوارض خروج از کشور به شیوه‌های مختلف توضیح داده شده است:

  • پرداخت عوارض خروج از کشور در فرودگاه: در گذشته این روش برای پرداخت عوارض خروج از کشور زمان زیادی را در فرودگاه از مسافران تلف می‌کرد اما حالا نسبت به گذشته، پرداخت عوارض سفر آسان شده است. در روش پرداخت عوارض خروج از کشور در فرودگاه امام خمینی می‌توانید از دستگاه‌های خودپرداز اختصاص یافته به این امر در بخش‌های مختلف ترمینال مسافری این فرودگاه استفاده کنید. 
  • پرداخت عوارض خروج از کشور از طریق شعب بانک ملی ایران: از سال 97 به بعد، پرداخت عوارض خروج از کشور فقط در شعب مرزی بانک ملی ایران امکان‌پذیر است. همچنین بانک ملی امکان پرداخت عوارض خروج از کشور آنلاین را نیز برای راحتی بیشتر فراهم کرده است.
  • پرداخت عوارض خروج از کشور از طریق ATM: دستگاه‌‌های خودپرداز GSS در واقع دستگاه‌های خودپرداز غیرنقدی (Cashless ATM) هستند که در فرودگاه امام خمینی و بسیاری از فرودگاه‌های کشور برای تسهیل فرایند پرداخت عوارض قرار داده شده‌اند.
  • پرداخت عوارض خروج از کشور آنلاین: از سال 95 به بعد، پرداخت الکترونیکی عوارض خروج از کشور امکانپذیر شد. به این ترتیب، سامانه پرداخت عوارض خروج از کشور (سامانه پرداخت الکترونیکی سداد) به وجود آمد. برای پرداخت اینترنتی عوارض  خروج از کشور کافی است روی لینک کلیک کرده و وارد سایت شوید. با اپلیکیشن پرداخت عوارض خروج از کشور شامل قبضینو، بله و ایوا، به راحتی می‌توانید از طریق گوشی هوشمند خود عوارض را پرداخت کنید.
  • پرداخت عوارض خروج از کشور با کارتخوان پرداخت الکترونیک سداد: با توجه به اتصال دستگاه‌های کارتخوان به سامانه پلیس گذرنامه، امکان پرداخت هزینه خروج از کشور توسط دستگاه‌های کارتخوان سداد برای مسافران وجود دارد.
  • پرداخت عوارض از طریق سامانه سازمان امور مالیاتی: به راحتی می‌توانید قبل از سفر با ورود به درگاه پرداخت اینترنتی سازمان امور مالیاتی کشور عوارض خود را پرداخت کنید. . با مراجعه به سایت پرداخت عوارض خروج از کشور سداد و وارد کردن اطلاعات موردنیاز، پرداخت اینترنتی عوارض خروج از کشور را به راحتی انجام دهید.
پرداخت عوارض خروج از کشور
پرداخت عوارض خروج از کشور
پرداخت عوارض خروج از کشور

مدت زمان اعتبار عوارض خروج از کشور

حالا سوال اینجاست که عوارض خروج از کشور چقدر اعتبار دارد؟ رسید پرداخت عوارض خروج از کشور تا پایان همان سال معتبر است. اگر مسافری در زمان واریز وجه عوارض خروج از کشور موفق به سفر نشد؛ می‌تواند رسید پرداختی و شماره پیگیری پرداخت را نگه دارد و در سفرهای بعدی از آن استفاده کند. 

زمان پرداخت عوارض خروج از کشور حداکثر 30 دقیقه پیش از سفر است. با این حال پیشنهاد می‌کنیم تا پرداخت آن را به دقایق پایانی موکول نکنید، زیرا ممکن است با بروز شرایط خاص، دریافت این برگه به تعویق بیفتد و پرواز شما با مشکل مواجه شود.

چه کسانی عوارض خروج از کشور نمی دهند؟

افراد زیر از پرداخت عوارض خروج از کشور معاف هستند:

  • دانشجویانی که برای تحصیل در کشورهای دیگر به سر می‌برند (در صورتی که بین سفرهای آنان بیشتر از 3 ماه فاصله باشد).
  • جانبازان و بیمارانی که برای درمان و با مجوز به کشورهای دیگر سفر می‌کنند (همراه بیمار می‌تواند از تخفیف 40 تا 60 درصدی برای پرداخت عوارض خروج کشور برخوردار شود).
  • خدمه پرواز و خدمه کشتی‌های تجاری و مسافربری
  • ایرانیان مقیم کشورهای خارجی که مشغول به کار بوده و دارای کارنامه شغلی از سوی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی هستند.
  • افراد با گذرنامه سیاسی

چه کسانی از تخفیف عوارض خروج از کشور برخوردار هستند؟

ورزشکاران، مرزنشینان و افرادی که به سفرهای زیارتی می‌روند، نسبت به سایر افراد از تخفیف پرداخت عوارض سفر برخوردار هستند. به این ترتیب،نرخ عوارض خروج از کشور برای ورزشکاران تیم ملی که دارای مجوز وزارت ورزش هستند، 264 هزار تومان است. مبلغ عوارض خروج از کشور برای سفرهای زیارتی را براساس نوع سفر می‌توانید در جدول هزینه‌ها مشاهده کنید. همچنین عوارض خروج از کشور برای خارجی ها و افراد مقیم کشورهای دیگر ضرورتی ندارد. 

عوارض خروج از کشور برای چه سنی است؟

خانواده‌ها و کسانی که در سفرهای خارجی کودک به همراه دارند، باید بدانند که عوارض خروج از کشور برای کودکان خردسال همانند بزرگسالان دریافت می‌شود. بر اساس مفاد این قانون، مبلغ عوارض خروج از کشور حتی برای نوزادان نیز باید پرداخت شود.

آیا عوارض خروج از کشور قابل استرداد است؟

اگر به هر دلیلی در پرداخت عوارض خروج از کشور اشتباهی صورت بگیرد، می‌توانید به سایت سازمان امور مالیاتی به نشانی www.evat.ir مراجعه و به سادگی هزینه‌ای را که پرداخت کرده‌اید، استرداد کنید. 

مدارک لازم جهت پرداخت عوارض خروج از کشور

برای پرداخت عوارض خروج از کشور چه مدارکی لازم است؟ در واقع به مدرک خاصی نیاز نیست. هنگام پرداخت وجه، داشتن کارت بانکی و ورود مشخصات معتبر متقاضی کفایت می‌کند. توجه داشته باشید که استفاده از رسید عوارض خروج فقط برای شخصی که هزینه به نام او پرداخت شده، امکانپذیر است.

سوالات متداول

آماده پاسخگویی شبانه روزی به شما هستیم. لطفا پیش از تماس تلفنی یا ارسال ایمیل، راهنمای مشتریان را مطالعه نمایید.